Thursday, November 25, 2010

Tydode lugu

Meie siit cattle stationist pole juba p2ris kaua oma tegemistest teada andnud, nii et nyyd tuleks teha yks pikem kokkuv6te. T66 k2ib meil siin t2ies hoos, kella kuueks hommikul t66le, kell pool 9 on v2ike paus, nemad kutsuvad seda smokoks, sel ajal me siis tavaliselt s66me-joome midagi ja ajame niisama teistega juttu. Peale seda kestab t66 kuni poole yheni, siis v2ike l6unas66k ja kaks tundi puhkust, mille me tavaliselt sisustame magamisega. Uuesti l2heme t66le kella kolmeks ja peaksime t66tama viieni, aga enamasti l6petame juba pool 5 v6i varemgi. Hommikupoolikuti oleme aednikud, rohime, veame kive lillepeenardesse, toome mulda jne. Hiljuti 6ppisime bobcatiga ka s6itmise 2ra, see on selline nagu v2ike kopp, millega saab kive ja asju tuua ja siis p2rast need maha kallutada. Igatahes v2ga vinge asi, me ikka 6pime siin tohutult. Pole ime kui varsti juba suuremat masinat juhtima pannakse. Jacky ka ikka kiidab meid, et ma 6pime ruttu ja yldse on ta meiega v2ga v2ga rahul, sest t6esti see aed hakkab siin ikka hoopis teist ilmet v6tma. Kell kuus on siis 6htus66k ja peale seda k2ime natuke netis vaatame mingit filmi ja ongi tuduaeg. Praegu v6ib kyll tunduda see ju igav, aga ausalt igav meil siin kohe kindlasti pole, meil on koguaeg midagi teha ja asjatada.

Nii, ma hakkan nyyd vaikselt meelde tuletama, mida me k6ike huvitavat siin teinud oleme. Esiteks me k2isime pyhap2eval Jackyga scuutriga s6itmas, see oli VINGEE! Sai ikka kihutatud kyll ja pinget hoidis yleval ka see, et seal j6es oli p2ris mitu krokodilli, kelle salakavalad silmad meid j6llitasid. Aga jah, 2rge arvake, et me nyyd nii julged ka oleme, sest tegemist oli magevee krokodega, keda inimliha eriti ei eruta. Kolmap sai veel korra s6itma mindud, kuid see j2i lyhikeseks, kuna bensiin sai peagi otsa. Ja Jacky tegi ettepaneku tuleval pyhap2eval veesuuski proovida ja seda me kindlasti ka teeme!! Nii, siis yks 6htu k2isime linnas(Fitzroy Groosing) vesiaeroobikas:D 5 doltsi tund aega. See oli ikka p2ris nalajaks, sest treeneriks oli yks v2ga rase naine ja treenitavateks Fitzroy linnakese keskealine naisugu. Me ei nimetaks seda Eikega eriliseks trenniks, pigem selline m6nus l66gastumine basseinis. Selline tempo on vist t6esti sobilikum rasedatele ja vanematele daamidele. Aga omamoodi kogemus oli ikka ja yldse mitte halb!


Ja ka t2na oli meil taaskord yks huvitav p2ev, sest me kylastasime aborigeeni laste kooli, mis on meie stationile v2ga l2hedal. Siin karjafarmis piloodina t66tava mehe pruut on seal 6petaja ja tema kaudu me sinna saimegi. Igatahes me tegime ilusti PowerPointi ka Eestist, n2itasime pilte meie lumisest talvest, suusatamisest, tartust, metsadest. Neile v2ga meeldis! Me isegi laulsime neile “p6dral maja metsa sees”. Nad oli lihtsalt nii armsad ja v2ga s6bralikud, kysisid igasuguseid huvitavaid kysimusi, nt. mis meie ema, isa, venna nimi on, kas me raha oskame lugeda ja kas me arvuteid kasutama. Klassiruumid on neil v2ga ilusad, riik rahastab selliseid koole p2ris h2sti. Igal klassil on ka aborigeenist abiline, kes t6lgib kui vaja ja aitab aru saada, sest kodus r22givad need lapsed ikka hoopis mingit oma keelt, kuigi jah inglise keel oli neil k6igil p2ris hea. Klassis oli ka kaks valget last. Iga koolip2eva l6pus saavad silmapaistvamad pisikese preemia ning k6ik, kes kooli ilmusid, saavad k2e peale templi, mille alusel neid linna basseini sisse lastakse. Kes koolis ei k2i, see sisse ei saa. Eks k6ik need peibutised on v2lja m6eldud selleks, et natukenegi kauem aborigeenilapsi koolis hoida ja neid pahandustest eemale saada. Sest 80% vangidest on L22ne-Austraalias aborigeenid ja Jacky ikka r22gib ka, kuidab abod on nende aladelt igast masinaid, autosi ja asju r66vinud. Kurb. Aa ja yks p2ev vaatasime me Macgyverit.!!! Jackyl k2est saime DVD. See oli ka nii naljakas, kuigi jah nii suur imemees ta enam ei tundunud, nagu kymme aastat tagasi, aga selline m6nus nostalgia oli kyll:D

Nii, siis ma r22giks natukene sellest, et me p6him6tteliselt elame nagu loomaajas. Meil on siin kolm koera, yks on meil eriti suur s6ber, alati kui aiat66d teeme toob meile oksakese ja ootab viset. See koer on eriline erergiapall. Siis on meil siin kodustatud lehmad, nemad liiguvad ka alati aias ringi, s66vad heina, mille oleme just peenrast v2lja tirinud ning vahest tuleb neid Jacky majast ka v2lja ajada, kuna tee sinna on neil juba liigagi selge. Siis on meil siin tohutult k2ngurusid ja wallabesid(eraldi liik, n2eb v2lja t2pselt nagu k2ngu ainult pisem). Neid n2eme me eriti palju p2rastl6unal, kui l2heme ATVga veepumpasid kontrollima. Silmailu pakuvad ka erkv2rvilised papagiod, kes lendavad siin ringi nagu meil tuvid. Ka kanad on meie s66ta ja vahest kui nad on ajast v2lja lipsanud, tuleb neid v2heke taga ajada. Ja muidugi ei puudu siit ka tohutu hulk igasuguseid erinevaid putukaid, mis kohati on p2ris ilusad ja kohati p2ris r6vedad. Ja yhte ussi n2gima ka, aga ta oli selline pisikene, 20 cm, ei pidanud myrgine olema aga hammustama pidi kyll. Kuigi ma t6esti imestan, et me pole veel yhetegi suurt n2inud, sest yks saksa poiss, kes on meist siin v2hem olnud, on kohe kahte n2inud. Aga samas aega veel on :D
Me saime Jacky k2est natuke rohkem teada ka selle farmi enda kohta.[i] See kuulub yhele v2ga rikkale perkonnale, Harrisitele, kes omavad ka palju teisi farme yle kogu Austraalia. Neil on ka mitmeid vilja ja puuvilla farme. Jacky ja tema mees on selle stationi j2relvaatajad, managerid. See tundub t6esti natukele loogilisem, et k6ik see tohutu ala ja helikopterid, kymned, kymned autod ja majad ei kuulu neile. T66tajaid on siin praegu 16 ja ega see arv eriti suurel m22ral aastaringselt ei muutu ka. K6ige vanema staaziga on yks mees, kes on siin tervelt kolm aastat raha teeninud. Lehmad imporditakse Indoneesiasse, kus neid seal k6vasti veel s66detakse ning siis tapamajja saadetakse. Jacky mees ongi praegu 2riasjus Indoneesias.

Novot. T2na saime palka ka, praeguseks on meil k2es umbes 13000 eeku ja umbes sama palju on veel saada, homme ostame lennupiletid Brisbane ka 2ra. Sest jah, see maaelu siin on tore, aga eks see higistamine ja konstantselt r2pane olek tyytab ka varsti 2ra ja tuleb suurlinna elu ka n2ha vehelduseks.
Igatahes olge tublid seal ja nautige lund, sest meie oleme siin sunnitud nautima 40 kraadi:D
Eriti palavad ja higised tervitused,

Elis

s


[i]

No comments:

Post a Comment