Thursday, February 3, 2011

Karrrrrttuuuuullllll.

Esimesed 1,5 tundi paberimajandust ja siis saime töö juurde. Põhimõtteliselt on süsteem järgmine. Põllul sõidab traktor ja seal taga suur masin, kus sees on 4 inimest. See masin kaevab kartulid lindile ja siis need 4 inimest korjavad sealt kivid välja. Teine traktor korjab täis saanud konteinerid kokku ja toob need kuuri juurde. Kus valatakse see tonnine konteiner konveieri peale, mis liigub edasi u 20 meetri pikkust konveierit, mis raputab tolmu maha ja kus seisavad ääres veel 4 inimest, kes korjavad praagi kartuli välja. Kogu kartul läheb pmst seemneks suurematele kasvatajatele. Eraldatakse 30-60 mm kartulid, mis seemneks siis lähevad ja 65+mm kartulid, mis neile endale järgmiseks aastaks seemneks on. Konveieri lõpus on liigutatavad lindid, mis juhivad kartulid tagasi konteineritesse. Mina oli pmst päev otsa seal konteinerite juures ja panin sinna silte peale ja korjasin praaki välja ja vaatasin et kastid ilusti täis saaks. Tegevust on kogu aeg ja tööpäev sai kiirelt läbi. Tydrukud said peamiselt praagikorjamistööga tegeleda ja altsik sai pmst kõike proovida. Homsest hakkame vahetama, siis ei muutu asi yksluiseks. Töö on töö, kurta ei saa, sest otsese päikese käes olema ei pea ja töökaaslased ja ylemused on täitsa ok. Nüüd kolisime teise majja, kus maksame 80 doltsi nägu nädala eest. Suur kivimaja, kus elavad juba rootslane, prantslane ja sveitslane. Ruumi on palju rohkem kui eelmises. Oleme altsikuga 5x4 meetrises toas ja tydrukud samasuures kõrvaltoas. Voodid ja kõik puha olemas. Köök on suur, mikrolaineahjud, isegi kraanivett võib siin juua :D Ja makse maksame palgast siiski ainult 15%. Maja on kyll tiba tolmune, sest need tyybid ple väga koristanud, nädalavahetusel võtame selle ette. Maja ees kasvab aprikoosipuu, nämm. Aga iseenesest oleme me keset pärapõrgut ja pärast tööd pole muud teha kui koristada, netis istuda, simpsoneid vaadata või autot kõpitseda. Need 3 tyypi töötavad aga öises vahetuses, ehk me peame suht vaikselt majas olema, kui pärast tööd tuleme, sest nemad siis magavad ja ärkavad alles 21:00. Enivei, töö konti ei murra, jääme ellu ;).

Võite kõik kommenteerida erinevate söökide retsepte, mis kartulist teha saab, sest meil on seda päris palju. Täna sorteerisime ära yle 40 tonni kartuleid. Kartul on meile tasuta :D.

Raiki.

4 comments:

  1. Hei Raiki,. Kiire küss, mis nõuab kiiret vastust ka: meil siin arutelu, et palju siiski õlu maksab aussis? Kas on nii, et odavamas kohas on pudel (ilmselt 0,375l) nii 3$? Priskem hind nii 5-6$?

    ReplyDelete
  2. japp, pudel on yldjuhul 330 ml ja maksab 3,5-... doltsi. aga kui kastiga ostad siis on mingi 30-50 doltsi kast (24 pudelit). ehk siis siin mõjutab see väga palju, kui suures koguses ostad.

    ReplyDelete
  3. koolisöökla variant - kartuli-hakkliha vorm :)

    ReplyDelete
  4. näiteks hetkel ostsime 30 purki 375 ml, 47 doltsi.

    ReplyDelete