Sunday, February 15, 2015

Kuidas salat seemnest karpi saab.

Hei. Tänane blogi tuleb natuke teistsugune. Nimelt annan lugejale piltide ja nende kirjeldustega arusaama sellest, kuidas salatitaimest saab lõpuks lõpptoodang kasti sisse.

 Tere tulemast Australian Fresh Salad salatifarmi.
 Esiteks istutatakse maha pisikesed salatitaimed, mida tehakse põhimõtteliselt traktori taha haagitava masinaga, kuid 2 inimest kõnnivad ka järel ja kontrollivad üle.
 Kui salat on istutatud, siis paari nädala möödudes näevad põllud välja sellised.
 Ja taolisi vagusid tuleb enne rohida ja siis lõigatakse salat kas käsitsi või masinaga, olenevalt sordist.
 Pärast lõikamist viiakse salat jahutisse, kus on 2-3 kraadi sooja.
 Salati ladustamine jahutis.
 Taolises kastis on umbes 4-5 kg salatit, hetkel tegemist Green Oak nimelise salatiga.
 Aga et korjamiseks kaste ikka jätkuks, tuleb enne kasutatud kastid ära pesta sellise kastipesumasinaga.
 Kehakinnitus 7 kraadises jahutis kaste pestes kulub alati marjaks ära, kahjus sellel korral küll jäätis, sest väljas oli 35 kraadi sooja ja väljas töötavad inimesed pakkusid :D
 Ja nii ladustatakse pestud kastid, 18 kasti kõrged virnad ja 6 torni ühe euroaluse peal.
 Nüüd edasi pesuruumi juurde. Selle sinise lindi peale visatakse salat, mis võtab teekonna ette vannis.
 Vann jätkub.
 Ja jätkub... antud ruumis sooja 7 kraadi. Sealt läbi seina mineva augu liigub salat edasi pakkimisruumi.
 Vaade pesuruumist läbi akna pakkimisruumi.
 Läbi seina jõuab salat lindi kaudu vibraatorlauale/inspekteerimislauale, kus nopitakse kogu praak salat välja (reaalselt saavad 2 inimest seal tegelikult 10% heal juhul praaki kätte... sest salat tuleb läbi suure hunnikuna vahepeal).
 Nendesse ämbritesse püütakse salat vibraatorlaua pealt, et see edasi spinnerisse panna.
 Spinneris saadakse pestud salatist enamus veest välja, spinner töötab 10 sekundit iga ämbri puhul. Pärast spinnimist kallatakse salat sinna samma pildil oleva laua peale, kus salat kaalutakse ja karpidesse pakendatakse, vastavalt tellimusele 1,5kg; 3kg, 4kg või 1 kg kastidesse/karpidesse.
 Igal hommikul teame selle tahvli järgi, kui mitu euroaluse täit salatit tellitud on ja kui palju selleks pappkaste peame valmis tegema.
 Kastitegemise ruum näeb selline välja, euroaluste peal on lapikud pappkastitoorikud.
 Hetkel tegemist 1,5kg spinati kastidega.
 Ratastega aluste peale ladustatakse kastid, et need kiirelt pakkimisruumi toimetada.
 Pildil on sinised rukkola kastid, rohelised spinati kastid ja punased Mescluni kastid (segusalat kõikidest toodedest)
 Ja pärast igat tööpäeva tuleb kõik voolikuga ära pesta, pildil matid, mille pesemisega läheb u 30 minutit iga tööpäeva lõpus.
 Põhitööriistad salati kokku nühkimiseks.
 Töövorm.
 Pausi ajal snäkitamas.
Mina ka :D


Ja nii jõuab salat klientideni. Praegused pildid on tehtud pärast tööpäeva, kus kõik on puhas ja korras. Loomulikult töö ajal lendab salatid igas kaares ja töö käib kiirelt, selle pärast ei jõua töö ajal väga pilte teha. Tänane tööpäev oli 6:45st 14:00ni tibul ja minul kastipestu peal 17:15ni. Homme alustame 6:30.

Täna sai meil 7 kuud Austraalias oldud :) 

Ilusat nimepäeva Helina emmele!

SalatiRaiki.

No comments:

Post a Comment